Kuituja sateenkaaren väreissä

sateenkaari ruokavalio Mar 09, 2021
sateenkaari ruokavalio suolisto suoliston bakteerikanta kuitu
Voipi olla, että olet kuullut ja ehkä tehnytkin Sateenkaari ruokavaliota. Sateenkaariruokavalion periaate on, että mitä enemmän väriä lautaselta löytyy sen parempi. Näin takaat sen, että saat reippaasti ruokavalioosi marjoja, hedelmiä, juureksia, vihanneksia. Samalla syöt paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, puhumattakaan silmänruoasta.Tärkein asia on monesti kuitenkin unohdettu mainita eli KUIDUT.
Sateenkaariruokavaliolla varmistat kuitujen reippaan lisääntymisen ruokavaliossasi. Se jos mikä tekee eetvarttia suolistosi bakteerikannalle. Hyvien suolistobakteerien ruoka on kuitu ja hyvä uutinen on se, että huonot suolisto bakteerit eivät pysty käyttämään kuitua ravinnoksensa.
Bakteerikantamme vaikuttaa muun muassa siihen millä mielellä olemme tai mitä ruokaa meidän tekee mieli. Ajatteleppas kuinka helppoa onkaan kävellä epäterveellisten houkutusten ohi, kun suolistosta kuuluu kuorossa: “Popsi popsi porkkanaa…” verrattuna siihen, että koko porukka mylvii siellä, että hampparia, hampparia.
Kuitulajeja on maailmassa paljon, ja syötäviä kasveja suurinpiirtein 300 000 erilaista, joten valinnanvaraa kyllä on. Ongelma onkin se, että tässä runsaudenpulassa koostamme ruokavaliomme yleensä vain muutamasta eri kasvista. On huomattu, että suurin osa ihmisistä syö 75 prosenttisesti vain kolmea samaa kasvia, tyyliin: Peruna, pasta,riisi. Luku on niin absurdi, että melkein naurattaa kunnes huomaakin päätyvänsä itkemään. Ei voi olla totta!
Tanzaniassa elää todennäköisesti viimeinen metsästäjä-keräilijä heimo, Hadza tribe. He syövät vuodessa 600 erilaista kasvilajia ja heiltä puuttuvat täysin elintasosairaudet. Meillä taasen niitä riittää ja ne lisääntyvät jatkuvasti. Tutkijat ovat huomanneet, että kuitujen puute ja vaurioitunut mikrobiomi löytyy yhtenä yhdistävänä tekijänä esimerkiksi näiden tautien taustalta: Diabetes, Parkinson, IBS eli ärtyneen suolen oireyhtymä, allergia, koliitti eli haavainen paksusuolen tulehdus, masennus sekä autismi.
Palataan kuitenkin Sateenkaari ruokavalioon. Nimikin on niin ihana, että se saa jo hyvälle tuulelle.
Väriä lautaselle:
❤️Punainen: Puolukka, karpalo, viinimarjat, mansikka, vadelma, kirsikka, luumut, raparperi, vesimelooni, tomaatti, punajuuri, retiisi sekä punaiset omenat ja paprikat.
💚Vihreä: Idut, pavut, herneet, kurkku, kaalit, päärynät, vihreät omenat sekä paprika, rypäleet, avokado, kiwi, salaattiainekset.
🤍Valkoinen: Sipulit, inkivääri, sienet, kukkakaali, kookos, riisi sekä soija.
💛Keltainen/oranssi: maissi, hirssi, lakka, banaani, kurpitsa, hunajameloni, sitruuna, greippi, manteli, appelsiini, mandariini, pihlajanmarjat, tyrnimarja, papaija, mango, cantaloupemeloni, aprikoosi, porkkana, bataatti, nauris, lanttu, persikka.
💜Violetti/sininen: Mustikka, luumu, rusinat, mustaviinimarjat, tummat rypäleet, munakoiso, karhunvatukat, punainen kaali.
Siinä, ole hyvä! Aimo annos värivoimaa sekä super tärkeitä kuituja!
 
Sydämestäni sydämeenne Elina
 
Jos haluat tutustua lisää siihen miten voit helposti lisätä kuitua ruokavalioosi käy lataamassa PRO-KUITU dieetin ilmaisopas!

Jos haluat tutustua lisää siihen miten voit helposti lisätä kuitua ruokavalioosi lataa PRO-KUITU dieetin ilmaisopas!

Tilaamalla oppaan liityn PRO-KUITU dieetin sähköpostilistalle. Voin poistua listalta milloin vain. Pidämme tietosi salassa.